Знайдено найважливіший вітамін для боротьби з COVID-19 - Медична школа Бостонського університету | Події і коментарі
Понеділок, 12 квітня 2021, 23:14
Вхід Реєстрація
;

E-mail:

Пароль:

Увійти
Зареєеструватися
Реєстрація користувача
Зареєструватися

Вкажіть ваш E-mail:

На вказаний E-mail буде відправлено посилання за яким ви зможете втсановити новий пароль.
Нагадати пароль
Зареєеструватися

Популярні

Знайдено найважливіший вітамін для боротьби з COVID-19 - Медична школа Бостонського університету

18:10 04.03.2021    Версія для друку  Коментарі Оцінок:
0

Американські вчені з'ясували, що у хворих COVID-19 з нормальним рівнем вітаміну D в крові кількість важких випадків і смертей значно нижче, ніж у тих, у кого спостерігається його дефіцит. Результати дослідження опубліковані в журналі PLOS ONE, повідомляє Green Post.

Вплив вітаміна D на інфікованих

Вчені з Медичної школи Бостонського університету проаналізували, як впливає рівень вітаміну D в крові на тяжкість захворювання і показник смертності при COVID-19. Дослідники взяли зразки крові у 235 пацієнтів в момент їх надходження в лікарню і виміряли вміст 25-гідроксівітаміна D в сироватці - маркера рівня вітаміну D.

Надалі за цими пацієнтами спостерігали, фіксуючи клінічну тяжкість інфекції і результат захворювання, а також важкі симптоми - втрату свідомості, утруднене дихання і гіпоксію. У них також відстежували запальний маркер в крові - С-реактивний білок і кількість лімфоцитів - імунних клітин, які допомагають боротися з інфекцією.

Потім дослідники порівняли всі ці параметри у пацієнтів з дефіцитом вітаміну D і пацієнтів з достатнім рівнем - не менше 30 нанограмм на мілілітр.

Виявилося, що у хворих COVID-19, у яких в достатній кількості вітаміну D, ризик несприятливих клінічних результатів - розвитку важких ускладнень або смерті - значно нижче. Зокрема, автори вважали, що у пацієнтів старше 40 років з достатнім рівнем вітаміну D ймовірність смерті від інфекції на 51,5 відсотка нижче, ніж у пацієнтів з його дефіцитом. Крім того, у них нижчий рівень С-реактивного білка і більш високий - лімфоцитів.

"Це дослідження надає прямі докази того, що достатність вітаміну D може запобігти ускладненням, включаючи цитокіновий шторм, і, в кінцевому підсумку, смерть від COVID-19", - говорить керівник дослідження, доктор Майкл Холік (Michael Holick) , професор фізіології, біофізики та молекулярної медицини Медичної школи Бостонського університету.

У попередньому дослідженні Холік з'ясував, що при достатній кількості вітаміну D в крові ризик зараження коронавірусом знижується на 54%, а також, що вітамін D допомагає боротися не тільки з коронавірусом, а й з іншими вірусами, що викликають захворювання верхніх дихальних шляхів, включаючи сезонний грип .

За словами Холіка, є велике побоювання, що поєднання грипу та коронавірусної інфекції може значно збільшити кількість госпіталізацій, ускладнити перебіг захворювань і збільшити смертність. Тому розумно приймати добавки з вітаміном D, щоб знизити ризик зараження і ускладнень від COVID- 19 і грипу, особливо в зимові місяці, коли недолік сонячного світла створює в організмі дефіцит цієї речовини.

Важливість вітаміну D для організму людини

Вітамін D – це жиророзчинний вітамін, який міститься в небагатьох продуктах харчування, а також синтезується в шкірі під дією ультрафіолетового проміння. Вироблення вітаміну D шкірою залежить від багатьох чинників, зокрема: ступеня пігментації шкіри (пігментація шкіри та застосування сонцезахисних засобів суттєво пригнічує синтез вітаміну D в шкірі), площі шкірного покрову, що неприкритий одягом.

Також має значення широта розташування регіону, тривалість дня, пора року. Виявляється, в північних регіонах з жовтня по березень сонячні промені падають під таким кутом, що синтез вітаміну D в шкірі практично припиняється. Також практично не відбувається синтезу вітаміну D в ранковий або вечірній час. У людей літнього віку відбувається зниження синтезу вітаміну D, у людей з ожирінням ще і депонування у жировій тканині з порушенням доступності його для використання в організмі.

Дуже важливою умовою для хорошого засвоєння вітаміну D є достатня присутність в раціоні продуктів, багатих кальцієм (капуста, петрушка, мак, кунжут) та магнієм (горіхи, висівки, гречка).

Висновок такий: різноманітне харчування. Тричі на тиждень — варені яйця з рідким жовтком, двічі на тиждень — морська жирна риба і морські водорості, раз на тиждень або два тижні — печінку тріски. І все це — на постійному горіхово-насінневому «фоні» (горіхи волоські, мигдаль, насіння льону, маку та кунжуту).

Чи всі можуть пити вітамін

Перш ніж купувати пігулки, порадьтеся з лікарем. Причина браку вітаміну може бути не в раціоні, а в роботі печінки, нирок чи кишківника, наприклад, і лікувати слід причину, а не один із її наслідків. Бо вітамін, який ми споживаємо в пігулках, має ще ефективно всмоктатися в кишківнику, і пройти зміни в печінці та нирках. Пігулки не гарантують належний рівень.

Їжте яйця, якісне вершкове масло, намагайтеся бувати надворі навіть взимку. 

 


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає
Додати коментар
Максимальний розмір коментаря 250 символів

Читайте також

COVID-19 на Чернігівщині: 255 нових хворих та 14 смертей

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА, станом на 12 квітня в області зафіксовано 255 нових випадків COVID-19. Про це повідомляє прес-служба ЧОДА. ПЛР-дослідження...

Павло Гончаров з Понорниці робить дизайнерські вироби з дерева [ФОТО]

Papa eco wood – під таким брендом в соціальних мережах можна знайти сторінку Павла Гончарова з селища Понорниця Новгород-Сіверського району. Сировину майстер знаходить у прямому розумінні...

У Чернігові поліція накрила нічний клуб, який працював попри карантин [ФОТО]

Цими вихідними один з нічних клубів Чернігова приймав відвідувачів попри карантин. Вечірку накрили поліцейські, які проводили рейд містом. Відбулось це в ніч на 11 квітня. Правоохоронці виявили,...

Кабмін дозволив іноземним університетам відкривати філії в Україні

Кабінет міністрів України дозволив іноземним закладам вищої освіти відкрити філії в Україні, повідомило Міністерство освіти і науки з посиланням на урядову постанову від 24 березня, яка була...

Тепер українські нардепи будуть харчуватися “святим духом”

Очільник партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко розповів, чим будуть харчуватися народні депутати, поки їдальня у парламенті закрита на карантин. На фото: Олександр Корнієнко...